Pestisitlerden ve biyosidal ürünlerden arınma yolunda “Zehirsiz Kent” olmanın gereklerini yapmayı taahhüt eden ilk yerel yönetim olan Samsun Büyükşehir Belediyesi izleme raporu yayınladı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Avrupa Pestisit Eylem Ağı ortaklığı ve Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliğiyle yürüttüğü Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında başlatılan “Zehirsiz Kentler için Harekete Geç” başlıklı imza kampanyasına katılan Samsun Büyükşehir Belediyesi, zehirsiz kentlerin mümkün olduğunu gösterdi.

Tüm canlıların yaşamını tehdit eden pestisit ve biyosidal ürünler yerine, ekolojik ve doğa dostu alternatifleri kullanacağına dair taahhütte bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Nisan 2023 tarihinde “Zehirsiz Kentlere Doğru İyi Niyet Belgesi”ni imzalayarak diğer belediyelere iyi bir örnek ve öncü oldu. Samsun BB’nin ardından Kadıköy Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de İyi Niyet Belgesi’ni imzalayarak kampanyaya dahil oldu.

Samsun BB, Samsun halkının daha yeşil ve daha sağlıklı bir çevrede yaşaması için belediyenin kontrolü altındaki halka açık alanlarda herbisit (ot zehri) kullanımının 2025 yılına kadar sonlandırılması; diğer pestisitlerin ve biyosidal ürünlerin kullanımının ise 2030 yılına kadar %50 azaltılması; tüm pestisit ve biyosidal ürünlerin kullanımının 2040 yılına kadar tamamen sonlandırılması; vatandaşların zehirsiz yaşama geçiş ve bunun nedenleri hakkında bilgilendirilmesi yönündeki hedefleri gerçekleştirmek üzere uyguladığı politikalar ve önlemlere ilişkin “Zehirsiz Kentler için Samsun Büyükşehir Belediyesi İzleme Raporu” yayınlandı. Raporda, Samsun BB’nin 2023 yılı Nisan ayından itibaren aşağıdaki ilerlemeleri kaydettiği açıklandı:

  • Belediyenin kontrolü altındaki halka açık alanlarda herbisit (ot zehri) 2022 yılında kullanılmamış olup 2023 yılında da kullanılmaması hedeflenmektedir.
  • Kullanılacak toplam larvasit miktarının %45’inin biyolojik larvasit olması hedefine 2022 yılında ulaşılmıştır. 2023 yılında vektörle mücadelede biyolojik ürün kullanım oranının %50’ye yakın bir seviyelerde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
  • Kimyasal mücadele ve gece uygulaması kademeli olarak en aza indirilerek bu sürecin gelecek yıllarda tamamen sonlandırılmasına yönelik planlamalar yapılmaktadır.
  • Gece uygulaması yapıldığı aylarda, 2020 ve 2021 yılında 1170 Gün/Araç, 2022 yılında 550 Gün/Araç düşürülerek uygulama alanında %47 oranında azaltım sağlanmıştır.
  • Sivrisinekler hakkında halka bilgilendirme çalışmaları yaparak biyosidal ürün kullanmadan insan, çevre ve hedef dışı canlılara zarar vermeksizin sivrisinek üreme kaynaklarının halk tarafından bertaraf edilmesi amaçlanmaktadır.
  • 2022 ve 2023 yılında toplam 14 okulda 1515 ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine vektörlerle mücadele konusunda eğitim vermiş olup okullardaki eğitim çalışmaları devam etmektedir.
  • Kültürel mücadele kapsamında; yazılı basın, posterler, film ve slayt gösterimleri, internet, basit el broşürleri, cep kitapçıkları ile bu kitleye ulaşmak ve onların üzerine düşen görevleri anlatılmaktadır.

Zehirsiz Kentler Kampanyası’na destek olmak için: Change.org/ZehirsizKentler

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir Radyo Gerçek’te insana ve doğaya zarar veren pestisitlerin kullanımını sonlandırmayı amaçlayan Zehirsiz Kentlere Doğru projesini konuştu. Buradan dinleyebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Samsun Büyükşehir Belediyesi